Historie van ’t Schepershuuske

Harfsen:
Het dorp Harfsen heette vroeger “Herfsen” en stamt uit de 14e eeuw. Het huidige dorp telt ~1750 inwoners (2020).

De boerderij:
De boerderij waar ‘t Schepershuuske deel van uitmaakt heette destijds “Erve Meenink” en stamt uit vóór 1850. De exacte datum is niet geheel bekend echter in historische archieven zijn meerdere vermeldingen van “Erve Meenink” te vinden. (link, link).

De oude boerderij, ergens in de 60'er jaren.
De oude boerderij, ergens in de 60’er jaren.

De vorige eigenaar heeft in 2009 de grote kippenschuur af laten breken en daarvoor in de plaats is een mooie woning teruggekomen.
In 2011 hebben wij de boerderij gekocht. Na 16 maanden verbouwen was het eindelijk zover dat het naar onze smaak bewoonbaar is geworden.

De verbouwde boerderij anno 2015.
De verbouwde boerderij anno 2015.

‘t Schepershuuske:
‘t Schepershuuske dankt haar naam aan de aanliggende weg, “De Schepersweg”. “Schepers” betekent op zijn beurt weer “schaapsherder”.
Het huisje maakte deel uit van de boerderij en bestond uit het “bakhuus” (het bakhuisje waar destijds het brood gemaakt werd) en een varkensstalletje. Op 2 november 1972 heeft de toenmalige eigenaar plannen laten maken om het bakhuus en varkensstalletje tot een zogenaamde “tuinkamer” te laten verbouwen. Tegenwoordig noemt men het een gastenverblijf.

Fotografie:
In ‘t Schepershuuske vind je verwijzingen naar fotografie. Dat is duidelijk te zien aan de oude fototoestellen die Rob in de loop der tijd heeft verzameld. Ook een aantal van zijn eerste fototoestellen vind je wel ergens in de vitrinekast staan.
In deeltijd is Rob freelance fotograaf, zijn specialisme is het geven van fotocursussen.
Als je geïnteresseerd bent in fotografie, laat het even weten. Is altijd leuk om over te praten!